Νουρ, γύρνα στον κόσμο-Rachid Benzine

Ο φανατισμός είναι η τυφλή προσήλωση σε ιδέα, πίστη ή πρόσωπο η οποία οδηγεί στην άρνηση κάθε κριτικής και στο μίσος για όποιον πιστεύει το αντίθετο. Ο θρησκευτικός φανατισμός έχοντας ως αιτία την ικανοποίηση και εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων και με επιτήδεια εκμετάλλευση της άγνοιας και αμάθειας του πλήθους υποκινεί αυτό σε φρικτά εγκλήματα κατά των αντιπάλων.

Αυτό ακριβώς βγάζει ο συγγραφέας στο εν λόγω μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο που παρουσιάζει την αγωνιώδη προσπάθεια ενός πατέρα να δώσει στην κόρη του να καταλάβει ότι το μονοπάτι που έχει επιλέξει είναι δύσβατο και απροσπέλαστο και μόνο δυστυχία θα της φέρει. Η κραυγή του, μέσα από τις επιστολές που ανταλλάσσουν, εμπεριέχει έναν και μοναδικό σκοπό. Να την ξυπνήσει από τον εφιάλτη στον οποίο έχει περιέλθει και να δει την πραγματικότητα με τα μάτια της ψυχής της. Μόνο έτσι θα καταφέρει να γυρίσει κοντά του και να απαρνηθεί τη νέα της ζωή. Μια ζωή γεμάτη μίσος, αίμα, ψέμα, χειραγώγηση και τυφλή πίστη. Ο ρόλος του φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτος καθώς η κόρη του, η Νουρ, παρασυρμένη από τον έρωτα της για τον σύζυγο της έχει εισχωρήσει στα πλοκάμια του ISIS και παρόλο που είναι μορφωμένη και μεγαλωμένη από έναν ανοιχτόμυαλο πατέρα έχει φορέσει παρωπίδες και αρνείται να ανοίξει το βλέμμα της, το μυαλό της, σε οτιδήποτε διαφορετικό πρεσβεύει εκείνος. Η αγάπη τους παραμένει δυνατή αλλά δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα τους χωρίζουν.

Το γέλιο είναι η πιο όμορφη από όλες τις ανατροπές, 
η καλύτερη απάντηση στη βαρβαρότητα. 
Είναι το φάρμακο κατά του φόβου. 
Μπορείς να με σκοτώσεις, 
αλλά δεν θα μπορέσεις να σκοτώσεις το γέλιο μου. 
Θα επιζήσει και μετά από μένα, 
στις αναμνήσεις των ανθρώπων που με γνώρισαν, 
αφού θα μπορούσα να γελάσω ακόμα 
και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα
... για την πρόκληση καθαυτή, για την ελευθερία....

Ένα μικρό βιβλιαράκι που περνάει το μήνυμα ότι σε κάθε λαό, σε κάθε θρησκεία, σε κάθε άνθρωπο, υπάρχει κάτι καλό. Οφείλουμε να έχουμε ανοιχτό μυαλό, να δεχόμαστε τον κάθε άνθρωπο με τις ιδιαιτερότητες του σεβόμενοι την κουλτούρα τους, τις αξίες τους και τον πολιτισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δεχόμαστε ετοιματζίδικες ιδέες και στερεότυπες εικόνες για τον άνθρωπο. «Πίστευε και μη ερεύνα»! Ως άνθρωποι δεν πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις αλλά να ερευνούμε. Να ακούμε την καρδιά μας και όχι τη λογική μας. Να μην δεχόμαστε αμασητί ότι μας προσφέρουν στο πιάτο οι εκπρόσωποι της θρησκείας, της πολιτικής, της παιδείας κλπ. Οφείλουμε να κοιτάμε σε βάθος και να μην ακολουθούμε πιστά παπαγαλίζοντας τα όσα διαβάζουμε ή μας λένε. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μας παρασύρει σε λάθος συμπεράσματα με ολέθριες συνέπειες.

Ο πολιτισμός είναι γέφυρα. 
Επιτρέπει, χάρη στο γεγονός ότι μοιραζόμαστε 
κοινά συναισθήματα, 
να διασχίσουμε τα συμβολικά 
και φυσικά σύνορα, 
να πούμε πόσο είμαστε βαθιά "ίδιοι" 
ως προς την ανθρωπιά μας.

Πέρα από όλα τα παραπάνω το «Νουρ, γύρνα στον κόσμο» εξυμνεί την ελευθερία του ατόμου, της έκφρασης, της σκέψης, της πίστης, της αξιοκρατίας. Αξίες που στον σύγχρονο κόσμο μοιάζουν να ίπτανται πάνω από τα κέφαλια μας σε έναν κόσμο που βαδίζει προς την καταστροφή. Τα λόγια του Benzine φαντάζουν σαν δίκοπο μαχαίρι από τη μία σελίδα στην άλλη αλλά παρόλα αυτά συνειδητοποιείς διαβάζοντας τα πόσο απάνθρωποι και ατομιστές έχουμε γίνει. Πως τελικά κι εμείς οι ίδιοι, οι λεγόμενοι πολιτισμένοι λαοί της Ευρώπης, φοράμε τις δικές μας παρωπίδες χωρίς να διευρύνουμε το βλέμμα μας, τη σκέψη μας, τον ορίζοντα μας. Ίσως να δούμε κάπως διαφορετικά τον κόσμο που μας περιβάλλει. Με ελεύθερο πνεύμα και να αισθανθούμε περισσότερο Άνθρωποι.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s