17 Ώρες-Πέτρος Μαρτινίδης

ΘΥΜΙΣΟΥ-ΣΚΕΨΟΥ-ΓΡΑΨΕ

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, ίσως διαφορετικό, από όσα έχουμε συνηθίσει συνήθως. Ένα μυθιστόρημα που θίγει κοινωνικά και πολιτικά θέματα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Η γραφή του Μαρτινίδη καυστική και ωμή σε πολλά σημεία περιγράφει πως τα συμφέροντα κάποιων ανθρώπων κρύβονται πίσω από τις πράξεις τους και που αποσκοπούν. Πόσα σενάρια συνομωσίας μπορεί να σκεφτεί το μυαλό ενός ανθρώπου μέσα σε 17 ώρες; 17 ώρες που πρέπει να κρίνει πως συνδέονται τα 5 θύματα μιας έκρηξης για να μπορέσει να σώσει τη ζωή μιας νέας κοπέλας. 

Διαβάζοντας το μου θύμισε τη σειρά 24, που διαδραματιζόταν σε πραγματικό χρόνο. Κάθε κεφάλαιο, κάθε νέα ώρα, ξεκινάει με την αποδοκιμαστική ή όχι γνώμη του απαγωγέα/δολοφόνου για να συνεχίσει με τις απόψεις του δημοσιογράφου, που έτυχε να είναι ο μοναδικός μάρτυρας και επιζών στο σημείο της έκρηξης. Ο λόγος, που ο δράστης, τον έχει βάλει σε αυτή τη διαδικασία είναι ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα και ένας παραλληλισμός που έκανε με το μυθιστόρημα «Το γεφύρι του Σαν Λούις Ρέι».

Αυτό που με κράτησε στο βιβλίο του Μαρτινίδη δεν ήταν οι πολιτικές απόψεις που εκφράζει στις σελίδες του, άσχετα αν σε ορισμένα σημεία συμφώνησα μαζί του, αλλά η αγωνία του να περάσουν οι 17 ώρες και να φτάσω στο τέλος της ιστορίας και στην κάθαρση. Η οποία ήταν εντελώς ανατρεπτική. Ούτε που θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μου στον ευφυή τρόπο με τον οποίο το παρουσίασε. Και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όλα τελικά εκφράζονται με μία λέξη. ΔΙΑΠΛΟΚΗ!

 

Περιγραφή οπισθόφυλλου.
Πόσες λέξεις γράφει κανείς σε μία ώρα και για πόσες συνεχόμενες ώρες, ώστε να σώσει μια ζωή;
Όχι τη δική του. Κάτι σαν το πρόβλημα της Χαλιμάς.
Τι παραμύθια να επινοεί από νύχτα σε νύχτα και για πόσες νύχτες;
Αλλά εκείνη είχε να σώσει τη δική της ζωή.
Το επίτευγμα της Χαλιμάς είναι γνωστό – χίλιες και μία νύχτες. Το επίτευγμα του ήρωα σε αυτό το θρίλερ ανακοινώνεται επίσης στον τίτλο: 17 ώρες. Το ζήτημα είναι πώς δένουν μεταξύ τους τα «παραμύθια» που σκαρώνει κάθε ώρα και τι γίνεται με τη ζωή που κρίνεται από τις αντοχές και την επινοητικότητά του.
Όπως οφείλεται σε κάθε θρίλερ, το τελευταίο παραμύθι, εκείνο που συναιρεί όλα τα προηγούμενα, είναι γεμάτο ανατροπές.

315Ο Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, με σπουδές αρχιτεκτονικής, ψυχολογίας, θεωρίας κειμένων, ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών, δίδαξε στην Πολυτεχνική Σχολή για 35 χρόνια και εξακολουθεί να διδάσκει σε μεταπτυχιακά τμήματα άλλων σχολών.
Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία σχετικά με τα επιστημονικά του πεδία και 10 αστυνομικά μυθιστορήματα τα τελευταία 20 χρόνια.
Πρώτο του βιβλίο τα δοκίμια «Συνηγορία της παραλογοτεχνίας» (1982), «Οι λέξεις στην αρχιτεκτονική και την επιστημονική σκέψη» (1990), «Κόμικς, τέχνη και τεχνικές της εικονογράφησης» (1990), «Η υψηλή τέχνη της απελπισίας: γύρω από τον Ισοβίτη του Αρκά» (1992), «Μεσιτείες του ορατού: ζητήματα θεωρίας της κριτικής στην αρχιτεκτονική και την τέχνη» (1997) και «Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση» (1999). Η έντονη παρουσία του στο αστυνομικό μυθιστόρημα ξεκινά με την τετραλογία «Κατά συρροήν» (1998), «Σε περίπτωση πυρκαϊάς» (1999), «Παιχνίδια μνήμης» (2001) και «Δεύτερη φορά νεκρός» (2002). Ακολούθησε η τριλογία «Μοιραίοι αντίκατοπτρισμοί» (2003), «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» (2005) και «Ο Θεός φυλάει τους άθεους» (2006). Το 2007 κυκλοφόρησε το κείμενο του «Πώς πάνε στον «παράδεισο» του Αρκά. «Ανατρέχοντας στην ιστορία του γέλιου» και το 2011 το βιβλίο «Κριτική και ευαισθησία». «Η εξέλιξη του κριτικού στοχασμού για την τέχνη». Το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών θεάτρου για το έργο του «Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση». Έλαβε μέρος, με διηγήματα του, και στους τρεις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008 και 2009).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s