Σέρρα-Γιάννης Καλπούζος

Αυτό το βιβλίο με μάγεψε πριν καν το διαβάσω! Ή μάλλον ακόμα όταν ήμουν στα πρώτα του κεφάλαια. Σε αυτό συνέβαλε και το ότι βρεθήκαμε με δύο καλές φίλες σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη γειτονιά μας και ζήσαμε την πιο όμορφη παρουσίαση βιβλίου που έχουμε βρεθεί ποτέ! Το είχαμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση μας.

Το «Σέρρα» μιλάει για τον έρωτα, για την αγάπη, για την ελευθερία, για την πατρίδα, για τον ξεριζωμό, για την ξενιτειά, για την απώλεια, για την ιστορία. Την ιστορία ενός λαού, που ξεριζώθηκε με τόσο βίαιο και αποτρόπαιο τρόπο από την πατρίδα του και για μια γενοκτονία, που για ορισμένους, να μην έγινε ποτέ! Ο Γιάννης Καλπούζος παρουσιάζει μέσα από την μυθοπλασία τα πάθη του ποντιακού λαού με τόσο ρεαλιστικό τρόπο που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν αναγνώστη. Τα συναισθήματα που ένιωσα διαβάζοντας το βιβλίο ήταν ποικίλα και αμφιλεγόμενα. Συγκίνηση, οργή, θλίψη, πόνο, χαρά, ελπίδα, έκλαψα και γέλασα σε ορισμένα κομμάτια και πραγματικά με συνεπήρε η πορεία της ζωής των ηρώων. Μέσα από τις περιγραφές του κ. Καλπούζου ένιωθα ότι ήμουν κι εγώ ένα κομμάτι της όλης ιστορίας καθώς καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να συμπάσχει με τους ήρωες. Όπως είπε και ο ίδιος, το βιβλίο εναλλάσσεται μία στο όνειρο και μία στον εφιάλτη. Για εμένα αυτή η εναλλαγή αποτελεί ανάσα για τον αναγνώστη προκειμένου να γνωρίσει καλύτερα τους ήρωες και την καθημερινότητα τους, τα ήθη και τα έθιμα τους.

Το ιστορικο κομμάτι, απαραίτητο για το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο, δεν λείπει από το βιβλίο και δίνει στον αναγνώστη επιπλέον γνώσεις για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Τουρκία, στη Ρωσία και στην Ελλάδα και πως έβλεπαν και αντιμετώπιζαν οι μόνιμοι κάτοικοι τους πρόσφυγες! Κάτι, που οφείλω να ομολογήσω, δεν έχει αλλάξει μέχρι τις μέρες μας.

Είναι το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου που διαβάζω και θα σας πω ότι δεν θα παραμείνει το μοναδικό. Το γράψιμο του είναι μαγικό και οι ιστορίες του συνεπαίρνουν τον αναγνώστη που θέλει πραγματικά να «ρουφήξει» μέχρι και την τελευταία του λέξη χωρίς να το αφήσει από τα χέρια του.

Παρακάτω παραθέτουμε και την άποψη της πολύ καλής μας φίλης κ. Γεωργία Χατζηχρήστου, με την οποία παρακολουθήσαμε μαζί την παρουσίαση του Σέρρα στη Νέα Σμύρνη και διαβάσαμε, ταυτόχρονα σχεδόν, το βιβλίο!

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω περίληψη της ιστορίας του βιβλίου..θα πώ τη γνώμη μου. Το υπέροχο αυτό βιβλίο είναι η ιστορία ενός σημαντικού μέρους του ελληνισμού δοσμένη με απίστευτο τρόπο. Το βιβλίο αυτό το ζεις δεν το διαβάζεις!! Ο κύριος Καλπούζος, για όσους τον γνωρίζετε μέσα από άλλα του βιβλία, μας δείχνει με το γνωστό του τρόπο το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και ζωντανεύει μέσα από την ιστορία των ηρώων του την ατμόσφαιρα της εποχής με ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα γοητευτικό τρόπο. Κάθε κεφάλαιο αρχίζει με μια σκέψη από τον αφηγητή του βιβλίου, που κάνουν και εμάς τους αναγνώστες να σκεφτούμε, από την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα, έγινα κομμάτι αυτού του λαού, συγκινήθηκα, θύμωσα,εξοργίστηκα, έκλαψα, γέλασα, θυμήθηκα, χορεψα μαζί τους αλλά πάνω απ’όλα ένιωσα και μια αισιοδοξία. Για τη δύναμη που έχουμε ως λαός να αναγεννιόμαστε μέσα από τις στάχτες μας, να μη μας έχει μείνει τίποτα και να δημιουργούμε τα πάντα! Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα συγγενή που διώχτηκε από τη Μικρασία, από το Πόντο από κάπου. Όλοι γνωρίζουμε τη πικρή ιστορία. Αυτό το βιβλίο αγγίζει τις καρδιές μας και συμπληρώνει τις γνώσεις μας. Είναι απίστευτο!
Συγνώμη αν σας κούρασα. Θα μπορούσα να γράφω ώρες και πάλι θα ήταν λίγο για το βιβλίο αυτό. Διαβάστε το!!!»

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες∙ δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του∙ έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος∙ συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών∙ η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία∙ ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές∙ η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης∙ οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν∙ τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα∙ οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

990

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους σε 70 τραγούδια, διηγήματα και μυθιστορήματα. Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του ΙΜΑΡΕΤ. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ, ΣΑΟΣ. ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ, ΙΜΑΡΕΤ: ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ, ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΣΕΡΡΑ. Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ καθώς και τα νεανικά μυθιστορήματα ΙΜΑΡΕΤ 1 – ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΙΣΜΑΗΛ και ΙΜΑΡΕΤ 2 – ΦΑΡΣΕΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s