Μέσα από τις σκιές – Χουάν Χοσέ Μιγιάς

Ο Μιγιάς δημιουργεί μία ιστορία ενός ανθρώπου, του Δαμιάν Λόμπο, που αισθάνεται ιδιαίτερα μόνος. Για να καλύψει αυτό το κενό της μοναξιάς δημιουργεί έναν φανταστικό «φίλο» που όσο περνούν τα χρόνια παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο μυαλό του και συζητάει μαζί του με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Μια μέρα βρίσκεται σε ένα παζάρι με αντίκες και, βλέποντας ένα μικρό αντικείμενο που θα άρεσε στον φανταστικό του φίλο, το κλέβει αλλά για κακή του τύχη τον παίρνει είδηση ένας φύλακας. Μην έχοντας λύση για το πως θα ξεφύγει χώνεται μέσα σε μία παλιά ντουλάπα, η οποία μετά από λίγο μεταφέρεται στο σπίτι μιας οικογένειας.

Παρόλο που εμφανίζονται πολλές ευκαιρίες για να ξεφύγει από την κρυψώνα του εκείνος παραμένει «παγιδευμένος» στη ντουλάπα και σιγά σιγά μετατρέπεται σε φάντασμα. Ένα φάντασμα που αποτελεί μέρος της παλιάς ντουλάπας, παρατηρεί την οικογένεια της Λουθία και του Φέντε και προσφέροντας κάποιες υπηρεσίες θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη, την καρδιά, τους φόβους και τα όνειρα της Λουθίας. Με τον καιρό, ο ίδιος, θα αποκτήσει σεβασμό προς τον εαυτό του και σιγά σιγά θα αρχίσει να νιώθει τι σημαίνει να είσαι ζωντανός.

Είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει με ιδιαίτερα σουρεαλιστικό τρόπο τη μοναξιά που νιώθει ο καθένας μας. Και ο κάθε άνθρωπος βιώνει με διαφορετικό τρόπο τη μοναξιά του. Υπάρχει όμως μία μικρή μερίδα ανθρώπων που κλείνονται στον εαυτό τους, απαρνούνται τα εγκόσμια, απομακρύνονται από την κοινωνία και καταλήγουν φαντάσματα που απλά αναπνέουν. Κάποια ψήγματα μικρών στιγμών της καθημερινότητας μας μπορούν να βοηθήσουν τέτοιου είδους ανθρώπους ώστε να αναλάβουν και πάλι τα ηνία της ζωής τους και να δείξουν εμπιστοσύνη στον κόσμο που τους περιβάλλει.

Άλλωστε αυτό που μετράει περισσότερο στη ζωή ενός ανθρώπου είναι αυτές οι μικρές όμορφες στιγμές της καθημερινότητα μας. Μία ιστορία που βάζει τον αναγνώστη σε πολλές σκέψεις παρασύροντας τον σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τον ίδιο του τον εαυτό και την ανάγκη του να ανήκει σε μια κοινωνική ομάδα όπως η οικογένεια. Μικρό βιβλιαράκι αλλά με πολύ βαθύ και ουσιαστικό νόημα στις σελίδες του.

1048

Ο ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ γεννήθηκε το 1946 στη Βαλένθια. Αρθρογράφος και συγγραφέας, αρχικά αντιμετωπίστηκε από τους κριτικούς ως διανοούμενος μυθιστοριογράφος. Ωστόσο, από τη δεκαετία του ’80 που άρχισε να συνεργάζεται με την εφημερίδα El País, έγινε αγαπητός στο ευρύ κοινό και το σύνολο του έργου του έτυχε σημαντικής αναγνώρισης. Μάλιστα, έχει τιμηθεί με τα λογοτεχνικά βραβεία Nadal και Primavera και με το Μυθιστόρημα δημοσιογραφικό Mariano de Cavia.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s