Τ’ Αηδονιού το Δάκρυ-Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης

Χαίρομαι ιδιαίτερα που το συγκεκριμένο βιβλίο βρέθηκε στα χέρια μου και, παρόλο που δεν διαβάζω συνήθως έλληνες συγγραφείς, ο Τζιτζικάκης με κέρδισε. Με κέρδισε με την υπέροχη γραφή του που ρέει τόσο άνετα που πραγματικά απόρησα κι εγώ με τον εαυτό μου που κατάφερα να τελειώσω ένα βιβλίο 600 σελίδων μέσα σε δύο μέρες!

Ειλικρινά δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου γιατί με έτρωγε η περιέργεια να δω πως θα προχωρούσε παρακάτω. Ένα χωριό στα Χανιά της Κρήτης, μια οικογένεια δεμένη με μια κατάρα, ένας πλούσιος επιχειρηματίας, ένα μυθικό ναυάγιο και μία ιστορία που κεφάλαιο το κεφάλαιο ξετυλίγεται σαν το μίτο της Αριάδνης προκειμένου να φτάσουμε στο τέλος της ιστορίας και στη λύση της κατάρας.

Το βιβλίο μέχρι τη μέση, ίσως και λίγο παραπάνω, εναλλάσσεται ανάμεσα σε δύο εποχές. Την εποχή που ξεκινάει η περιπέτεια της οικογένειας Αηδονάκη με μια κατάρα που πρέπει να λυθεί και την εποχή γύρω στο 2000 δείχνοντας μας τη ζωή της κόρης στην Αθήνα! Ο συγγραφέας κατάφερε να δέσει με μαεστρία τις δύο περιόδους ώστε να υπάρχει μια συνοχή και αυτό συνετέλεσε στο ότι ο αναγνώστης δεν μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του γιατί η περιέργεια του να μάθει τι έγινε παρακάτω απλά δεν τον αφήνει!

Οι ανατροπές μέχρι το τέλος πολλές και όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία της οικογένειας, η οποία όντως είναι απίστευτη, σίγουρα θα σκεφτεί ότι είναι όλο αποκύημα της φαντασίας ενός πολύ καλού παραμυθά. Όπως λέει και ο συγγραφέας η οικογένεια Αηδονακή αποτελεί ζωντανό θρύλο στα Χανιά!

Πέρα από όλα τα παραπάνω η λυρική γραφή του Τζιτζικάκη και η κρητική διάλεκτος που χρησιμοποιεί στις σελίδες του είναι ένας ακόμα από τους λόγους που ξεχώρισα το συγκεκριμένο βιβλίο ως το καλύτερο που διάβασα φέτος!

«Ένα βρέφος που αργοσβήνει, μια κατάρα που πρέπει να λυθεί τρεις φορές, άνθρωποι που δοκιμάζεται το κουράγιο τους και ψυχές κυνηγημένες επί σαράντα χρόνια.

Ο Γιώργης και η Κωστούλα είχαν ρισκάρει τα πάντα για να σωθεί η μικρή τους κόρη, η Κλειώ, κι παρόλα όσα τους βρήκαν δεν λύγισαν στιγμή την αγάπη τους. Τριάντα χρόνια μετά η Κλειώ ζει παγιδευμένη σε έναν γάμο που βυθίζει τη ζωή της σε κινούμενη άμμο, ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και θεριεύει.

Σε δεύτερους ρόλους, η κυρά Δήμητρα με το αλλήθωρο μάτι της, ο γέροντας Τυροθόδωρας με τις συμβουλές του, ο Σήφης με το άσβεστο μίσος του και η καλόγρια Σταυροκατίνα πλέκουν όλοι μαζί το κρητικό υφαντό της οικογένειας Αηδονάκη. Μυστικά, χρησμοί, επαναστάσεις, λυτρωμοί, θαύματα, μαντινάδες, μπαλωθιές, χοροί και γύρω όλα να μοσχομυρίζουν άρωμα από ζεστό ψωμί, λάδι και ρίγανη. Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη – ένας ζωντανός θρύλος στα Χανιά.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s