Το Δικαστήριο των Ψυχών-Donato Carrisi

Ίσως το καλύτερο βιβλίο του. Δεν έχω διαβάσει την Υπόθεση του Κακού, παρά μόνο τον Υποβολέα. Σαν αναγνώστης παλεύεις να ενώσεις τα κομμάτια του παζλ ανάμεσα στις εποχές που αναφέρεται ο συγγραφέας. Παρουσιάζει μια ιστορία που λαμβάνει χώρα μεταξύ Μιλάνου, Ρώμης, Πρίπιατ (Ρωσίας), Πράγας (έχω ξεχάσει μια περιοχή-δεν μου έρχεται με τίποτα τώρα) και σε διάφορες χρονολογικές περιόδους (όχι τόσο μακρινές μεταξύ τους). Η κυρίως ιστορία λαμβάνει χώρα στη Ρώμη σε διάστημα λίγων ημερών που θυμίζει επεισόδιο από τη σειρά 24! Ανά διαστήματα γυρίζει στο παρελθόν (λίγα χρόνια πίσω) και αναφέρεται σε κάτι άλλο που αν το διαβάζεις προσπαθείς να δεις τι σχέση μπορεί να έχει με όλο το υπόλοιπο. Και τελικά φτάνεις στο τέλος, στην κάθαρση, και όλα ξεδιαλύνονται. Διαβάζεις την τελευταία σελίδα με γουρλωμένα μάτια και το στόμα ανοιχτό από την έκπληξη σκεπτόμενος ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πάει το μυαλό σου εκεί που τελικά σε οδήγησε ο συγγραφέας!

Η περίληψη του οπισθόφυλλου απλά δίνει μια ιδέα για το περιεχόμενο του βιβλίου. Η ιστορία που ξετυλίγεται μόλις το ανοίγεις είναι το κάτι άλλο.


Στη Ρώμη, σ’ ένα παλιό καφέ, δύο άνδρες -δύο ιερείς- μελετούν τον φάκελο για την εξαφάνιση μιας κοπέλας, της Λάρα. Ο ένας ιερέας, ο Κλεμέντε, είναι ο καθοδηγητής. Ο άλλος, ο Μάρκους, ένας κυνηγός, εκπαιδευμένος να ξετρυπώνει το κακό. Έτσι τουλάχιστον του λένε. Γιατί εκείνος δεν θυμάται. Δεν έχει πια μνήμη. Η Σάντρα εργάζεται στη Σήμανση. Η ματιά της, αντικειμενική σαν φωτογραφικός φακός ,είναι εκπαιδευμένη να αναγνωρίζει κάθε λεπτομέρεια που δείχνει άσχετη, εκτός τόπου, γιατί ξέρει ότι εκεί φωλιάζει το κακό. Τέτοια ματιά διαθέτει μόνο όποιος κυνηγάει τις λεπτομέρειες. Κι όποιος νιώθει ένοχος. Γιατί και στη δική της ζωή υπάρχει μία άσχετη, εκτός τόπου λεπτομέρεια. Μια λεπτομέρεια που τη βασανίζει. Όταν οι δρόμοι του Μάρκους και της Σάντρα διασταυρώνονται, φέρνουν στο φως ένα τρομαχτικό μυστικό, κρυμμένο στα άδυτα του Βατικανού και στις πιο σκοτεινές γωνιές της Ρώμης. Ένα σχέδιο θανάτου που μόνο ένα δαιμονικό αλλά και ταυτόχρονα ευφυές μυαλό θα μπορούσε να συλλάβει. Ο μόνος τρόπος να το ματαιώσουν είναι να βρουν τη Λάρα ζωντανή.

 

Advertisements

One Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s